GR | EN

Χρήσιμα Εντολές-Αμοιβές για πώληση/ενοικίαση ακινήτου

Εντολές-Αμοιβές για πώληση/ενοικίαση ακινήτου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2006


Εντολές: Η συνεργασία μεταξύ του ιδιοκτήτη ακινήτου που επιθυμεί την πώληση ή ενοικίασή του και ενός κτηματομεσιτικού γραφείου κατοχυρώνεται με τη σύνταξη της Εντολής Ανάθεσης. Στην εντολή περιγράφονται στοιχεία που αφορούν το ακίνητο, τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, η αρχική τιμή διάθεσής του και η μεσιτική αμοιβή που έχει συμφωνηθεί.

 

Οι Εντολές ανάθεσης είναι δύο ειδών:

α ) Αποκλειστική Εντολή

Αυτή είναι η συνηθέστερη και προτιμότερη εντολή ανάθεσης, σύμφωνα με την οποία ορίζεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ισχύος της εντολής. Κατά τη διάρκεια του χρονικού αυτού διαστήματος, το μεσιτικό γραφείο αναλαμβάνει αποκλειστικά την προβολή και προώθηση του συγκεκριμένου ακινήτου. Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος και εφόσον δεν έχει ακόμη πωληθεί/ενοικιασθεί το ακίνητο, το μεσιτικό γραφείο, παύει κάθε εργασία προώθησης του ακινήτου, εκτός κι αν η Εντολή ανανεωθεί από τον πελάτη με νέα προθεσμία. Σε περίπτωση που κάποιος πελάτης δει το ακίνητο κατά την διάρκεια της αποκλειστικής ανάθεσης και θελήσει να προβεί στην αγορά του μετά την λήξη της τότε οι αμοιβή του κτηματομεσίτη ισχύει κανονικά και για τον ιδιοκτήτη και για τον πελάτη στον οποίο έχει υποδειχτεί.

Πλεονεκτήματα Εντολής Αποκλειστικής Ανάθεσης:

Η αποκλειστική ανάθεση σε ένα μεσιτικό γραφείο διασφαλίζει την εχεμύθεια στην πώληση/ενοικίαση του ακινήτου. Το μεσιτικό γραφείο ελέγχει τους υποψήφιους αγοραστές/ενοικιαστές και προφυλάσσει τον ιδιοκτήτη από συνήθεις ενοχλήσεις για διάφορους λόγους και από περίεργους ενδιαφερομένους. Ενημερώνει δε τον ιδιοκτήτη μόνο όταν πρόκειται για σοβαρό πελάτη και τον φέρνει σε επαφή με τον υποψήφιο αγοραστή /ενοικιαστή. Την τελική τιμή πώλησης η ενοικίασης του ακινήτου καθορίζει μόνον ο ιδιοκτήτης.

Η πώληση ενός ακινήτου χρειάζεται σωστή προώθηση και προβολή. Και αυτό εκ των πραγμάτων είναι εφικτό μόνο στη περίπτωση της Αποκλειστικής Εντολής επειδή το μεσιτικό γραφείο είναι κατοχυρωμένο. Αποφασίζει λοιπόν να επενδύσει στη προώθηση του ακινήτου και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα μία πολύ καλή τιμή πώλησης η οποία θα ανταποκρίνεται στην εμπορική του αξία. Το κόστος της προώθησης του ακινήτου όπου και όπως θα κρίνει αναγκαίο το κτηματομεσιτικό γραφείο, στη περίπτωση της Αποκλειστικής Εντολής, δεν επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τον ιδιοκτήτη.

β ) Απλή Εντολή:

Η εντολή αυτή δεν έχει χρονικό περιορισμό. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να υπογράψει όσες εντολές θέλει σε διάφορα κτηματομεσιτικά γραφεία Η αμοιβή καταβάλλεται σε όποιο κτηματομεσιτικό γραφείο ολοκληρώσει την πώληση/ενοικίαση του ακινήτου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δωθεί στην τιμή που θα οριστεί να είναι η ίδια σε όαλ τα μεσιτικά γραφεία. Από την εμπειρία μας έχοι διαπιστωθεί ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές ενός ακινήτου δημιουργούν πρόβλημα στον ιδιοκτήτη του ακινήτου καθότι οι υποψήφιοι αγοραστές/ενοικιαστές παρατρούν ότι υπάρχει ενδεχομένως μεγάλη ανάγκη πώλησης και οι προσφορές θα είναι πιθανότατα πολύ κατώτερες από τις διάφορες τιμές στις οποίες προβάλλεται το ακίνητο.


Ας μιλήσουμε!


Θέλετε να αγοράσετε ή να πουλήσετε ή να εκτιμήσετε το ακίνητο σας;
Καλέστε μας ή στείλτε μας μήνυμα επιλέγοντας μία από τις παρακάτω φόρμες και θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατόν!